Τι Πρέπει να Κάνω

Πρέπει αρχικά  να ενημερωθείτε, και εάν οι ιδιοκτησία σας εμπίπτει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες

ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΧ, ΧΑ,ΑΧ, ΠΔ, ΠΧ, ΑΝ, …………………………….ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ 

Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης όταν αναρτάται ο δασικός χάρτης της περιοχής του

Παρατείνεται για άλλους 4 μήνες η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018», στο οποίο όμως έχει συμπεριληφθεί σειρά περιβαλλοντικών και ενεργειακών διατάξεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του νομοσχεδίου, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες των οποίων η ανάρτηση υλοποιείται εντός του 2021, παρατείνεται από τη λήξη της, για τέσσερις (4) μήνες. Η ως άνω παράταση επεκτείνεται για είκοσι (20) επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της μεγαλης αναστάτωσης που είχε προκληθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας από την ανάρτηση δασικών χαρτών, οι οποίοι «πρασίνιζαν» εμφανίζοντάς το ως δασική έκταση μεγάλο τμήμα της χώρας, είχε δοθεί ακόμα μία οριζόντια παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων διαρκειας 6 μηνών.

Η παράταση δικαιολογείται στην έκθεση συνεπειών από τη ρύθμιση καθώς λόγω των πυρκαγιών αρκετές Διευθύνσεις Δασών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ταυτόχρονη ενασχόληση με την αποκατάσταση των εν λόγω περιοχών και τη διαχείριση των δασικών χαρτών. Επίσης, όπως επισημαίνεται, «αντιμετωπίζεται η ανάγκη διεύρυνσης των υποψηφίων και εξεύρεσης νέου αναδόχου εντός ασφυκτικά μικρού και πεπερασμένου χρόνου λόγω των αλλαγών του ν. 4412/2016».

Αυτό, το οποίο επιδιώκεται με τη χορήγησης μεγαλύτερης προθεσμίας λόγω των έκτακτων συνθηκών που επέφεραν οι πυρκαγιές είναι να λυθεί το ζήτημα της αποφυγής λαθών κατά την διόρθωση των δασικών χαρτών και να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός τους με την ενσωμάτωσης των διορθώσεων που προβλέπονται.

Ο πολίτης του οποίου η έκταση εμπίπτει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΧ, ΧΑ,ΑΧ, ΠΔ, ΠΧ, ΑΝ θα πρέπει να υποβάλλει αντίρρηση γιατί αμέσως μετά, για τις περιοχές που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης κυρώνεται, καθίσταται οριστικός και αναρτάται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όποιος έχει ένα γεωτεμάχιο (ή σπίτι κλπ) που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον δασικό χάρτη και ο ιδιοκτήτης του δεν υποβάλλει αντίρρηση στην διαδικασία της ανάρτησης του δασικού χάρτη, από την στιγμή που θα κυρωθεί αυτός ο χάρτης, ο ιδιοκτήτης αυτού του γεωτεμαχίου:
1. Δεν θα μπορεί πλέον να το πουλήσει,
2. Δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει ούτε καν στα παιδιά του,
3. Δεν θα μπορεί να πάρει καμία αγροτική επιδότηση (γιατί το γεωτεμάχιο του θα θεωρείται πλέον δασική έκταση),
4. Όταν γίνει η κτηματογράφηση στην συγκεκριμένη περιοχή, το Ελληνικό Δημόσιο θα το δηλώσει σαν δική του ιδιοκτησία και αυτός που το κατέχει θα πρέπει να αποδείξει (με πολύ δύσκολο τρόπο) ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
Ο πολίτης δηλαδή που δεν θα υποβάλλει αντίρρηση για μια ιδιοκτησία του που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα μπει σε μια μεγάλη ταλαιπωρία και περιπέτεια, με άγνωστο τέλος.
Σημειώνεται επίσης ότι, αν κυρωθεί ένας δασικός χάρτης, αλλάζει μόνον μετά από εκδίκαση σχετικής αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια διαδικασία που, εκτός από μεγάλο κόστος, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής, ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πιθανότητες του να κερδίσει ο πολίτης μια υπόθεση εκεί, είναι ελάχιστες.
Άρα, όταν αναρτάται ένας δασικός χάρτης, οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν δύο πράγματα:
α. Πρώτα από όλα να ενημερωθούν για το εάν ιδιοκτησίες τους φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με την δασική νομοθεσία.
Όσοι πολίτες έχουν πρόσβαση στο internet και μπορούν να εντοπίσουν τις ιδιοκτησίες τους πάνω στους αναρτημένους ορθοφωτοχάρτες, μπορούν να κάνουν και μόνοι τους αυτόν τον έλεγχο, κάνοντας αναζήτηση στην ειδική ιστοσελίδα που θα έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης.
Οι υπόλοιποι, θα πρέπει μάθουν που είναι τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη που θα έχουν συσταθεί για αυτό τον σκοπό (πιθανότατα να είναι τα κατά τόπους Δασαρχεία του κάθε Νομού), και να πάνε σε αυτά να ενημερωθούν, έχοντας μαζί τους οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να βοηθήσει τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών τους (για παράδειγμα, Τοπογραφικά Διαγράμματα, αποσπάσματα από το ελαιοκομικό μητρώο που δείχνουν τις συντεταγμένες των χωραφιών τους κλπ).
Εάν δεν μπορέσουν και εκεί να μάθουν με σιγουριά τι γίνεται, θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν επιστήμονα – ιδιώτη Δασολόγο μελετητή, που κατέχει το αντικείμενο και έχει την τεχνογνωσία για να τους βοηθήσει.
β. Από τη στιγμή που αποδειχτεί ότι κάποιες από τις ιδιοκτησίες τους έχουν πρόβλημα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν σχετική αντίρρηση.
Γιατί, αν το αμελήσουν ή αν δεν του δώσουν την πρέπουσα σημασία, θα μπλεχτούν σε μια τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, που όχι μόνο θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο, αλλά που επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει αίσιο τέλος για αυτούς.

Comments are closed.